Turkije aan de Leie – Met bezoek aan moskee

Op bezoek bij de Turkse gemeenschap in Gent… In Gent leven 160 nationaliteiten door elkaar, maar geen enkele gemeenschap is zo groot als de Turkse: Zowat een tiende van de Gentenaars heeft roots in Turkije.

Op deze wandeling gaan we op verkenning in de buurt rond de Sleepstraat en Dampoort, waar het verhaal van de Turkse migratie vijftig jaar geleden begon en nog steeds zichtbaar is. Hoe kwamen de eerste ‘gastarbeiders’ toe in dit ‘Turkije aan de Leie’? In welke omstandigheden leefden ze en hoe reageerden de buurtbewoners op hun komst? En hoe zit het vandaag met integratie in deze multiculturele wijk?

De Turkse trom brengt ons van het Sluizeken tot de Grote Moskee. Op kousenvoeten betreden we de belangrijkste islamitische tempel van Gent en maken we kennis met de pijlers van het geloof en het dagelijkse leven in en rond de moskee.

Startplaats: Sint-Jacobs. Het eindpunt is in overleg met de gids. Reken op zo’n 2,5 uur voor deze wandeling. Wie de wandeling wil boeken zonder bezoek aan de moskee, kan dat doen via deze link.

Europalia werkte (in samenwerking met Gandante) een gratis app uit waarin u zonder gids de Turkse Route kan volgen. Meer informatie over deze interactieve en inventieve gidstocht kan u vinden op deze site. Europalia legde in 2015 de focus op Turkije, en daar paste ‘Turkije aan de Leie’ uiteraard ideaal in.

Terug naar overzicht  –  Reserveer