‘Tegenwind. Armoede in België sinds 1800’ (Caermersklooster)

‘Tegenwind’, de nieuwe expositie in het Caermersklooster, vertelt de uitgebreide en pijnlijke geschiedenis van armoede in België sinds het begin van de negentiende eeuw.

Eén Belg op zeven leeft in armoede. Dat is leven tegen de wind in. Met vlagen dringt de rauwe realiteit binnen in alle kieren van het leven. Armoede is altijd aanwezig, nooit helemaal afwezig. Ze beroert kleine en grote zaken, en is vaak onzichtbaar – zeker voor de buitenwereld. De samenleving zit verveeld met het cijfer. Hoe het leven van mensen in armoede keren? Hoe ze uit de wind zetten? Veel antwoorden zijn mogelijk. Keuzes dringen zich op.

In ‘Tegenwind’ ontdek je hoe armoede zowat alles in het leven beïnvloedt, hoe mensen hun eigen situatie proberen te verbeteren en wat de samenleving doet of kan doen. Verleden en heden worden daarbij met elkaar vervlochten. Wat is er veranderd? En waar lijkt vandaag op vroeger? De tentoonstelling is het resultaat van een intense samenwerking met mensen in armoede. Zij nemen als eersten het woord.

Historisch en actueel materiaal wordt in ‘Tegenwind’ gecombineerd. De expositie is opgebouwd rond zes overkoepelende thema’s: ‘geld’, ‘werk’, ‘lichaam’, ‘huis’, ‘gezin’, ‘samenleving’. Zes domeinen waar armoede een verpletterende impact op heeft, waarbij de gevolgen zich vaak generaties lang blijven voelen. Belangrijk is dat deze expo het resultaat is van een samenwerking met mensen in armoede. Hun verhalen krijgen er een plaats en groepen zullen na afloop van een rondleiding ook in gesprek kunnen gaan met een van hen, om zo een volledig zicht te krijgen in een problematiek die zich anders verborgen houdt in een taboesfeer.

‘Tegenwind. Armoede in België sinds 1800’ loopt dit najaar in het Gentse Caermersklooster, van 1 september tot 26 november 2017. Praktische info kan u vinden op de site van het Caermersklooster.

Terug naar overzicht   –   Reserveer