Stille helden redden het Lam Gods

Bezoek nu met onze gids in de Sint-Baafskathedraal de tentoonstelling ‘Stille helden redden het Lam Gods’, die inzoomt op een opvallende episode uit de Tweede Wereldoorlog. Een episode die verstrekkende gevolgen zou kunnen gehad hebben!

In de prachtige Sint-Baafskathedraal loopt momenteel ‘Stille helden redden het Lam Gods’. De unieke tentoonstelling is een ode aan de arbeiders die in de laatste dagen van WO II in de zoutmijn van Altaussee (deelstaat Steiermark, Oostenrijk) de 500 kg springstof onschadelijk maakten die aangebracht was door de nazi’s om de bijeen geroofde Europese kunstwerken, waaronder het Lam Gods, te vernietigen.

Adolf Hitler wilde deze werken bijeenbrengen in een Führermuseum. Hij liet ze in afwachting onderbrengen in de zoutmijn van Altaussee. Daar zouden de kunstwerken veilig zijn voor bombardementen van de geallieerden. In de laatste dagen van de oorlog in april 1945 wou de fanatieke SS-gouwleider August Ergruber de mijn laten opblazen. We kunnen alleen maar dankbaarheid tonen aan de moedige arbeiders!

De tentoonstelling toont unieke documenten en foto’s van deze gebeurtenis, die ook bekend is van de film ’The Monuments Men’, van en met George Clooney. Deze ging trouwens op 13 februari 2014 in de kathedraal in première. De expositie is gratis, maar onze gids gaat graag dieper in op al het tentoongestelde en leidt u en passant ook rond in de rest van het magnifieke monument.

Afbeelding: Reflecties © Bisdom Gent, foto door Ellen Eeckhout

Terug naar overzicht  –  Reserveer