Oude Vismijn

Een overdekte markt, bandencentrale, een bowling, een carwash, een dankbaar decor voor politieseries of locatietheater en … een jarenlange bouwval: de oude Vismijn heeft – op zijn zachtst gezegd – een gevarieerd CV.

Vandaag is de Oude Vismijn in ere hersteld met twee evenementenzalen en een restaurant. Er kwam een nieuwe toegang via het Appelbrugje en ook de Dienst Toerisme vond er een onderkomen.

In 1689 verhuisde de vismarkt van de Groentemarkt naar de gloednieuwe vismijn op het Sint-Veerleplein, waar ooit de rijkelijke Sint-Veerlekerk stond. Achter het imposante poortgebouw bevond zich de open marktplaats met stallen voor verkoop. Op het einde van de 19e eeuw werden het poortgebouw en de vismijn zwaar beschadigd door brand. Er kwam een nieuw poortgebouw waarop de stoere Schelde en de lieflijke Leie afgebeeld staan, als ouders van hun liefdeskind Gent. Er werden ook twee nieuwe overdekte markthallen gebouwd voor de verkoop van vis, vlees en groenten. De neogotische gevels werden opgetrokken naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling in 1913.

Terug naar overzicht   –   Reserveer