Turkije aan de Leie

Op bezoek bij de Turkse gemeenschap in Gent… In Gent leven 160 nationaliteiten door elkaar, maar geen enkele gemeenschap is zo groot als de Turkse: Zowat een tiende van de Gentenaars heeft roots in Turkije.

Op deze wandeling gaan we op verkenning in de buurt rond de Sleepstraat en Dampoort, waar het verhaal van de Turkse migratie vijftig jaar geleden begon en nog steeds zichtbaar is. Hoe kwamen de eerste ‘gastarbeiders’ toe in dit ‘Turkije aan de Leie’? In welke omstandigheden leefden ze en hoe reageerden de buurtbewoners op hun komst? En hoe zit het vandaag met integratie in deze multiculturele wijk?

Startplaats: Sint-Jacobs. Het eindpunt is in overleg met de gids. Reken op zo’n 1,5 uur voor de wandeling. Wie deze wandeling wil boeken met bezoek aan de moskee, kan dat doen via deze link.

Europalia werkte (in samenwerking met Gandante) een gratis app uit waarin u zonder gids de Turkse Route kan volgen. Meer informatie over deze interactieve en inventieve gidstocht kan u vinden op deze site. Europalia legde in 2015 de focus op Turkije, en daar paste ‘Turkije aan de Leie’ uiteraard ideaal in.

Terug naar overzicht  –  Reserveer