‘OER. De wortels van Vlaanderen’ in het Caermersklooster

Na ‘God en Geld’ is dit de tweede prestigieuze expositie in het Caermersklooster die kan putten uit de omvangrijke collectie van The Phoebus Foundation. Bewonder werk van Permeke, Léon Spilliaert, James Ensor en vele anderen!

Waar de vorige tentoonstelling zich nog boog over de gouden middeleeuwen, komen nu de waanzinnig interessante periode tussen 1880 en 1930 aan bod, een tijd waarin de ene evolutie de andere opvolgde. Vanaf de 19de eeuw wordt België een van de belangrijkste industriële naties van de wereld. Boeren worden arbeiders. Ze verlaten het platteland voor de stad, en hokken daar dicht op elkaar gepakt in stinkende beluiken. Fabrieksschoorstenen walmen dag en nacht. Geen wonder dat het heimwee naar het verloren boerenverleden steekt.

Kunstenaars als Emile Claus, Gustave Van de Woestyne, George Minne en Valerius De Saedeleer verlaten het vuile Gent. In de Leiestreek kunnen ze vrij ademen, en vinden ze echo’s van de verloren idylle. Elk op hun manier zoeken ze – bewust of onbewust – hun ‘roots’. Een monumentale, complexloze en vaak bijna spirituele ode aan de streek en haar bewoners.

Maar ook buiten Latem wordt geschilderd. In Oostende schippert James Ensor tussen reële vissers en burleske fantasieën – want ook absurde humor blijkt typisch Vlaams. En bij het begin van de 20ste eeuw voelt Léon Spilliaert zich verloren in een steeds sneller veranderende wereld. En dan moet de oorlog nog beginnen.

De Eerste Wereldoorlog blijkt een breuklijn. Buitenlandse ballingschappen maken dat kunstenaars als Gust. De Smet, Frits Van den Berghe, Constant Permeke en Edgard Tytgat voeling krijgen met wat internationaal beweegt op de artistieke scène. Ook zij halen inspiratie uit het volkse leven en vullen deze aan met caféinterieurs, kermissen, circussen en variété. In de kunstwerken verwezen zij hun eigen emoties en creëren een hoogst persoonlijke blik op de toenmalige wereld. Onze ervaren gidsen leiden u met graagte rond tussen alle meesterwerken.

‘OER. De wortels van Vlaanderen’ loopt van 15 maart tot en met 6 augustus in het Caermersklooster. Info over toegangsprijzen kan u vinden op deze site. Onze gidsen vallen te reserveren via het reservatieformulier hieronder.

Afbeelding: Gustave van de Woestyne, De slechte zaaier, 1908 | Collectie De Bode | ©SABAM BELGIUM 2017

Terug naar overzicht   –   Reserveer