Moderne Architectuur

Al eeuwen torent de O.L.V. Sint-Pieterskerk uit boven monniken, Pieterlingen, soldaten, arbeiders, foorgangers, fuifbeesten en studenten. De laatste jaren krijgt de prachtige koepel van de kerk concurrentie.

Na de heraanleg van het Sint-Pietersplein kregen universiteit en hogescholen groen licht om enkele nieuwe campussen te bouwen, de één al meer in het oog springend dan de andere. Campus Kantienberg (Crepain Binst Architecture), Campus Tweekerken (Stéphane Beel) en het UFO (Stéphane Beel en Xaveer De Geyter) worden sinds kort volop bevolkt door studenten. Geen ervan kan echter tippen aan de toren der wijsheid, de Boekentoren: het meesterwerk van Henry van de Velde en momenteel in restauratie onder leiding van architecten Robbrecht en Daem.

Wanneer we de Blandijnberg afdalen, richting stad, komen we vanzelf uit bij dat andere grote project van de stad Gent: de Waalse Krook, de indrukwekkende nieuwe multimediale bibliotheek, naar een ontwerp van Coussée & Goris architecten ism RCR Arquitectes).

Terug naar overzicht   –   Reserveer