Korsele, de laatste Geuzenstreek

24/09/2017
14:00to16:00

Onze gids neemt u mee naar de laatste protestantse enclave in de Vlaamse Ardennen: het unieke Korsele, een kleine plek met een groot historisch belang

In het begin van de 16de eeuw vinden reformatorische ideeën van Erasmus, Luther en Calvijn ingang als reactie op wantoestanden binnen de rooms-katholieke kerk, op de levensstijl van vele religieuzen en op de heiligen(beelden)verering. Vele christenen willen terug naar de Bijbelse oorsprong van het geloof. De denkbeelden van deze nieuwgezinden verspreidden zich snel in grote delen van Europa en in brede lagen van de bevolking. Een ware godsdienstoorlog werd ontketend in onze streken en na een bittere strijd trokken de protestanten aan het kortste eind: zij moesten vluchten naar het protestantse noorden.

Onze gids wacht u op in het pittoreske centrum van Korsele, waar minder gefortuneerde protestanten zich verstopten tussen de beboste plooien van de Vlaamse Ardennen.

De protestantse gemeenschap van toen is enkele eeuwen later wel een ‘heel klein kuddeke’ geworden, maar de plek blijft een van de laatste sporen van wat in aan het eind van de godsdienstoorlogen de belangrijkste volksbeweging van het westen is geweest. Een kleine plek met een groot historisch belang.

We bezoeken samen de oude en nieuwe kerk aan weerszijden van het stemmigste kerkhof van Vlaanderen en vertellen de bijzondere geschiedenis van deze protestantse enclave. We lopen ook even binnen in het museum gewijd aan bijbels en volksschrijver Abraham Hans, de zoon van een protestantse onderwijzer in het lokale schooltje en auteur van honderden ‘Hanskes’.

Deze wandeling neemt zo’n twee uur in beslag. Inschrijven vooraf is verplicht en kan via info@gandante.be. Deelname kost 10 Euro per persoon (bezoek aan kerken en museum is hierin inbegrepen).

‘Korsele, de laatste Geuzenstreek’ is een samenwerking tussen Gandante en Gidsen Vlaamse Ardennen Extra.