In de sporen van het socialisme – Met bezoek aan sogent en Vooruit

21/09/2018
14:00to16:00

In de 19de eeuw, de periode waarin het met de arbeidsomstandigheden en rechten voor arbeiders het droevigst was gesteld, kwam het socialisme aan de oppervlakte. Vanuit het grauwe, industriële Gent veroverde de beweging vervolgens de rest van het land.

De rondleiding geeft een chronologisch kader van de groei van de socialistische beweging in Gent. In de 19de eeuw was Gent de eerste industriestad van de lage landen. De toevloed van goedkope werkkrachten naar de stad en de erbarmelijke omstandigheden waarin deze arbeiders moesten leven waren belangrijke factoren voor de ontplooiing en de bloei van het socialisme in Gent. Daarom wordt tijdens deze wandeling ook aandacht besteed aan de oorzaken aan de basis van deze arbeidersbeweging en aan andere initiatieven die parallel hiermee verliepen.

Van de oprichting van de Vrije Bakkers tot de creatie van Ons Huis, nog geen dertig jaar later: de groei van de collectieve arbeidersbeweging in Gent was stormachtig te noemen. Onze gids troont u mee van het Anseeleplein tot de Vooruit en schetst feilloos de tijdsgeest van toen en het belang van markante Gentse figuren als Edward Anseele, Jules-Pierre Van Biesbroeck en François Laurent. De wandeling begint op het Anseeleplein en eindigt aan ‘de Vooruit’, de thuisbasis van De Coöperatieve Maatschappij Vooruit, een Belgische socialistische coöperatie die onder meer in Gent een heel netwerk uitbouwde voor de arbeiders. Ze werd gesticht in 1880, maar pas officieel erkend op 21 september 1886.

Voor €8 per persoon kan u deelnemen aan deze razend interessante wandeling. Inschrijven vooraf is verplicht via info@gandante.be.