De Gentse zoete zonde – lezing

Tijdens zijn leven eet de gemiddelde Gentenaar 75.000 tot 100.000 maal, wat neerkomt op 13 tot 17 jaar van de tijd die hij wakend doorbrengt. Een groot stuk hiervan is zoet, zo bewijst de rijke Gentse zoete traditie.

Onze Vlaamse appetijt is legendarisch. Waar anders ter wereld heeft men ooit begrafenismaaltijden van langer dan tien dagen moeten verbieden? Voeding staat ons toe allerlei zaken te verwezenlijken, ook al zit in onze voedingsgewoonten reeds vanuit onze jeugd een zeker conservatisme verankerd: de zogenaamde ‘grootmoeders keuken’ is immers nog altijd de beste. Dat geldt zeker ook voor zoete waren als chocolade, koekjes en confiserie!

De lezing maakt een historische schets van de Gentse culinaire traditie. Wat zat er vroeger in de kookpot? Hoe ontstonden tafelmanieren? Was er een onderscheid tussen de bevoorrechte standen en de ‘basse classe’? Wat is het oudste kookboek? Hoe overleefden zoete recepten de tand des tijds als bakkers en snoepjesmakers als de dood waren voor de openbaring van hun recepten?

In deze lezing, die tot stand kwam in samenwerking met dé Gentse zoete winkel ‘Sophie’s Sweets & Chocolates’, wisselen we pittige anekdotes en smakelijke verhalen af, en laten we u kennismaken met het beste/zoetste wat culinair Gent te bieden heeft. The proof is in the pudding, dus proevertjes kunnen desgewenst meegenomen worden tegen een kleine meerprijs.

Terug naar overzicht   –   Reserveer