Blandijnberg

Deze heuvelwandeling vertrekt aan de Peperbus op de Isabellakaai en laat ons kennismaken met een minder bekend maar daarom niet minder interessant gedeelte van de stad.
In deze buurt bevindt zich immers de oudste moskee van Gent, terwijl hier destijds in de schaduw van erg vervuilende industrieën verschillende beluiken ontstonden. Een Nobelprijswinnaar kreeg hier een eervolle herinnering, geuzen en vrijzinnigen namen met zwier de plaats in van een eerbiedwaardige abdijbrouwerij.

Ook architecten, militairen en beroemde dichters gaven de buurt gestalte, onwetend van het feit dat vele Gentenaars, die vroeger hun eeuwige dorst lesten met water uit een klare poelput op de Blandijn, vandaag nog steeds kunnen terugvallen op de gestileerde watertorens bovenop de berg. De eerbiedwaardige monniken van Sint-Pieters mochten tot in 1789 vanuit hun kerken en kapellen toezien op het geestelijk leven van hun talrijke parochianen, want van in de vroege middeleeuwen groeide rond hun abdij een merkwaardig dorp uit, later zelfs berucht omwille van de jaarlijkse ‘dievemerckte’.

Van beluiken tot de Titanic en tot de wetenschap, uitgedrukt in schitterende incunabelen of in gedurfd spanbeton. Niets is teveel in deze wandeling waaruit eveneens blijkt dat de Pieterlingen ook limonade en bier dronken, en zelfs in de zomer het hoofd koel hielden.

En dan beginnen de wonderen, je hoeft ervoor maar Onze Lieve Vrouw te aanroepen. Generaties lang hielden processies ter hare ere de pest buiten de stadsmuren. Tegenwoordig volstaan hiervoor pillen, verkrijgbaar in een merkwaardige apotheek op het Sint-Pietersplein, maar ook wijn helpt, vooral als hij afkomstig is van een Gentse abdijwijngaard. Toch maar oppassen voor de kater erna!

Terug naar overzicht  –  Reserveer