Art Nouveau en Eclecticisme

We gaan op zoek naar talrijke Art Nouveaurealisaties in Gent, veelal parels van bouwkunst, maar o zo onbekend.
Tijdens een beperkte periode , ca. 1890-1914, verspreidde zich een bijzonder “nieuwe kunst” die los wou komen van de stijlen die de 19de eeuw beheersten. Deze Art nouveau zou met zijn speelse en zwierige vormentaal vrij vlug heel Europa veroveren. Menigeen onder jullie kennen de werken van Horta in Brussel, de Weense hoogtepunten, maar hoe stond Gent en zijn progressieve burgerij tegenover deze vernieuwingen?

Tijdens deze wandeling gaan we op zoek naar die art nouveaurealisaties in het Gentse. Toegegeven, de Gentse woningen zijn minder spectaculair dan de topwerken in Brussel maar toch bevinden zich her en der kleine pareltjes die veelal onvermeld blijven in de toeristische brochures. We staan stil bij de merkwaardigste creaties en geven aandacht aan de belangrijkste vertegenwoordigers in Gent. Wat zijn de terugkerende decoratieve vormen en motieven die de gevels sieren. Hoe herken je ze en wat is er helaas ook verloren gegaan?

Oud en nieuw gaan vaak samen, ook in Gent. Naast de meer revolutionaire ontwerpen bleef men ook verder bouwen in de meer traditionele stijl, een mix van vroeger gevestigde stijlen: men koos uit vroegere periodes uit, vandaar de naam eclecticisme. Ook die gebouwen worden onder de loep genomen. De confrontatie met de art nouveau is op sommige plaatsen frappant en verhelderend.

De wandeling start op het plein voor de hoofdingang van het Sint-Pietersstation.

Terug naar overzicht  –  Reserveer