‘Aan Tafel’ in het MSK

In alle grote musea overal ter wereld zijn ze terug te vinden: kundig geschilderde stillevens die op het eerste zicht een getrouwe weergave vormen van een alledaags tafereel. Maar voor wie een beetje beter kijkt, zijn de dagdagelijkse voorwerpen op de tafel allesbehalve banaal.

Cornelis De Heem of Gustave Van De Woestyne: het is slechts een kleine greep uit de artiesten waarvan het Gentse MSK een of meerdere stillevens in haar collectie bezit. Hun ogenschijnlijk volstrekt banale taferelen roepen desondanks een cascade aan vragen op. Hoe worden deze composities opgebouwd? Wat vertellen ze ons? En wat met de symboliek van een aantal strategisch geplaatste stukken exotisch fruit?

Toch focussen we niet alleen op stillevens. Op tal van andere werken in het MSK staat de tafel centraal, als kern van de compositie en plek waar de verschillende actoren samenkomen. Wat doe je allemaal aan tafel? Spelen, eten, vergaderen? Werken en copieus feesten? Zit je er alleen of in goed gezelschap van naasten en familie? In deze rondleiding neemt gids Louise Van de Werve je mee langs de verzameling van het MSK. Ze vertelt je alles over de rijke gelaagdheid van de werken en zal je ook honderduit bijpraten over de tafelgewoontes in vroegere tijden. Niks is wat het lijkt, zoveel zal snel duidelijk zijn. Deze rondleiding is geschikt voor zowel kinderen als voor volwassenen.

Terug naar overzichtReserveer